Project Description

Co-creació euroregional entre art, visual i digital

El projecte preten explorar la relació entre l’art, l’activitat humana i el desenvolupament sostenible, estudiant els problemes de contaminació per residus marins i l’impacte ambiental del turisme de masses.

Les obres del project Restitucions Mediterranies es crearàn amb les residus/materials recollits a l’illa i s’acompanyaran amb la fotografia, el digital i el sonor, en una sinergia de llenguatges que ofereix possibilitats expressives i narratives per a la creació d’una exposició que aquí es proposa a l’Euroregió.

0
Region involved: Catalunya, Occitània, Illes Balears
0
Artists involved from 4 countries

L’Euroregió Pirineus-Mediterrània AECT (EPM) és un espai de referència a nivell europeu i mediterrani pel que fa a la cooperació en l’àmbit de la creació artística en totes les seves formes, i en la valorització de tots els seus patrimonis.

Comissió Cultura EPM

Objetius

 • Promoure la reutilització creativa de la comunitat artística de l’Euroregió.
 • Estimular la co-creació d’obres artístiques
 • Sensibilitzar al desenvolupament durable i a la réduction de la contaminació
 • Contribuir a la internacionalització de la cultura dels teixits de l’Euroregió.

Accions

 • Residència artística a Palma de Mallorca (5 dies)
 • Recollida de residuis a les platges i penya-segats de Palma de Mallorca
 • Sessions de documentació fotogràfica del desenvolupament del projecte
 • Talleres de digital making per la integració en les obres.
 • Creació del concepte i de la exposició final
 • Difusió dels resultats del project

Resultats

SOCI

 • Ayamola (Catalunya) Coordinació, direció artistica. Reutilització creativa en l’art i la divulgació ambiental. Incorpora el col·lectiu internacional d’artistes ISRAW dirigit per Rocco Papia que ja ha creat diferents SRA a Espanya i Itàlia collaborant con DigiJeunes.
 • Digijeunes (Occitània) Digital i electrònica. Associació cultural de mediació digital per a la democratització del coneixement científic i tècnic.
 • Casa Planas (Illes Balears): Fotografia i acull la residència. Centre interdisciplinari de creació i interpretació contemporània sobre turisme fundat per per promoure la idea de l’art com a eina d’innovació social, ambientalisme i recuperació del patrimoni.

PROJECT PARTNERS

Digijeunes logo
Casa Planas Logo logo
PGP logo
Toulouse Metropole logo
Palma Aquarium Logo
Transit Logo
PGF Logo

Artistes convidats

El consorci ha fet una convocatòria pública i ha seleccionat tres artistes que participaran a la residència:

Raul Oriveto | IG @portofino_fishcarvings

Escultor i pintor, primer a nivell nacional i internacional, és membre de l’American Society of Animal Artists (SAA), Lauréat de l’Artistry in wood 2020 (Canadà), Finalista el 2021, 2022 i 2023 per David Shepherd » Artistes animals de l’any” i premiat “Altamente recomanat” el 2021 per la Fundació internacional David Shepherd amb el patrocini de la BBC Wildlife Magazine. La obra Triple R sobre la contaminació per plàstics marítims es va exposar el 2021 al Galata Museo del Mare de Gênes, mentre que altres obres ho són exposàt permanentment al Museu Estatal Tàctil Omero d’Ancône.

Baal | baal.cat

Baal treballa la hibridació de llenguatges que van des de la dansa contemporània, la dansa teatre, la performance i la tecnologia per crear projectes d’arts escèniques/arts vives, majoritàriament dedicats a la infància i la joventut, que es puguin desenvolupar tant a teatres i escoles com a espais no convencionals o museístics. Catalina Carrasco és ballarina, coreògrafa i performer. Ha guanyat diversos premis tant en solitari com en col·laboració. Ha actuat per Europa, l’orient mitjà, Sud-Amèrica i Asia. Gaspar Morey és performer, tècnic i científic (Dr. en Biomecànica). Com biomecànic ha estudiat el moviment humà des d’un punt de vista científic.

Juan David Cortés | juandavidcortes.com

Fotógrafo freelance desde el 2008. Estudió fotoperiodismo con Javier Arcenillas en la agencia Cover (Madrid), un master en desarrollo de proyectos fotográficos en Lens (Madrid) y asistió a talleres con Alex Webb y Ciuco Gutierrez.
En el ámbito profesional ha trabajado con varios Premios Nacionales de Danza y para Google, Gobierno de India, Mediaset, Android, Ayuntamiento de Madrid, etc. y colaborado con medios como El País, ABC, AD magazine, Números Rojos, InStyle, entre otros.

Partners del projecte

Posidonia Green Project: ONG de Barcelona. Acull l’exposició i una taula rodona sobre la reutilización creativa en la divulgació mediambiental en el marc del Posidonia Green Festival BCN 2024. Els resultats del projecte també es difondran a les seves xarxes socials i web.

Toulouse Métropole és una organització pública de cooperació intercomunal que agrupa 37 municipis per desenvolupar i implementar conjuntament un projecte de desenvolupament regional. El projecte difondrà els resultats i publicarà els articles.

Palma Aquarium fundat el juny de 2007, és propietat de Coral World International, reconeguts experts marins i líders en la creació, manteniment i creixement de centres oceànics marins. Recollirà residus marins en 4 neteja de platges organitzades a l’abril en algunes platges de Mallorca i els posarà a disposició del projecte.

Transit Projectes és un equip de persones amb coneixements i interessos molt diversos que actuen des d’una base de col·laboració entre empreses, agents culturals i institucions. Transit és el gestor de l’exconvent de Sant Augustí, un espai de recerca artística i exposició a Barcelona on es tindrà l’exposició de les obres en el marc del Posidònia Green Festival 2024

Project updates

Participate in our activities and stay updated on the project by signing up for our Newsletter!

La col·laboració va començar amb l’Aquàrium de Palma

March 25th, 2024|

          Hem signat un conveni de col·laboració amb el Palma Aquarium de Palma de Mallorca per al "subministrament" de materials per a les obres del projecte. El Palma Aquarium organitzarà algunes

Un fotògraf per al projecte!

March 18th, 2024|

          Ja tenim el fotògraf! El fotògraf mallorquí Juan David Cortés s'ha incorporat al col·lectiu de projectes i documentarà tot el procés creatiu de les obres però no només això. Fotògraf

Primeres reunions online del col·lectiu!

March 3rd, 2024|

          Hem iniciat reunions online per preparar la residència artística del projecte Resitucions Mediterranies. Finalment ens vam presentar i de seguida vam establir una excel·lent comprensió artística! Els artistes que van

want to know more?

Participate in our activities and stay updated on the project by signing up for our Newsletter!

CONTACT US